Depressie en Saffraan

Print Friendly, PDF & Email

Depressie als bijwerking

Depressie kan een groot probleem zijn voor mensen die benzodiazepines of antidepressiva nemen of afbouwen (dit is gewoonlijk geen probleem met antipsychotica of ADHD medicatie).

De benzodiazepines Ativan en Klonopin zijn de twee ergste benzodiazepines wat betreft het veroorzaken of verergeren van depressie. Van deze twee medicijnen is Ativan degene die het meest uitgesproken depressie veroorzaakt. Antidepressiva kunnen, zeker tijdens afkick, depressie veroorzaken.

Een algemene regel:

• Als de depressie begint wanneer u antidepressiva afbouwt, is het een afkickverschijnsel.

• Als de depressie begint als u eenmaal ten minste twee weken van de antidepressiva af bent, is de depressie waarschijnlijk de terugkeer van een onderliggende conditie en geen afkickverschijnsel (In dit geval raden we u aan om een diagnose voor de onderliggende conditie te verkrijgen en deze te laten behandelen).

Seksuele dysfunctie:

Een zeer hoog percentage mensen stoppen met het nemen van antidepressiva vanwege de seksuele dysfunctie die de medicatie kan veroorzaken (meer informatie kan worden gevonden in “Saffraan en Seksuele Dysfunctie”)

 

Wat U Moet Weten Als u een Saffraan Voedingssupplement Koopt

Saffraan voedingssupplementen zullen de komende maanden en Jaren wijd en zijd bekend worden en we zijn ervan overtuigd dat u zult begrijpen waarom Saffraan populair zal worden als u het menselijk nut van het voedingssupplement en hoe effectief het kan zijn eenmaal heeft gelezen.

Echter, met ieder voedingssupplement of product, krijgt u waar voor uw geld. Dit is zeker waar voor Saffraan. De meeste Saffraan voedingssupplementen zitten vol met allerlei bijproducten. De overgrote meerderheid aan Saffraan wordt verbouwd in Iran. Het is niet ongebruikelijk dat de Saffraan vermengd is met delen van de Geraniumplant of andere niet-gerelateerde plantenresten. Ook zijn vleesresten gevonden in veel van de uiteindelijke Saffraan voedingssupplementen.

Voordelen en onderzoeken met Saffraan:

Depressie

De gevoelens die we hebben, als we een depressie hebben, zijn wellicht soortgelijk aan gevoelens die de meeste mensen hebben. Ik ben eenzaam, niks deugt aan mijn leven of andere soortgelijke gevoelens komen vaak voor als we depressief zijn. Het verlies van een dierbare, het verlies van een baan, het in rook opgaan van uw dromen kunnen gemakkelijk de gevoelens van depressie veroorzaken en deze gevoelens kunnen lange tijd aanhouden.

Om onbekende redenen krijgen enkelen onder ons een depressie en verergert de depressie naarmate de tijd verstrijkt tot een verlammend niveau.

Veel medicatie veroorzaakt depressie als bijwerking, terwijl de persoon redelijk gelukkig was voordat hij begin met de medicatie.

Antidepressiva kunnen sommige mensen verlichting geven, maar voor anderen kunnen antidepressiva ineffectief zijn.

De afgelopen 15 jaar hebben we, met De Weg Terug, met talloze mensen gewerkt die depressies hadden of hebben en de redenen die werden gegeven voor de depressie zijn natuurlijk veel uitgebreider en complexer dan wat we hierboven beschrijven.

Voor een groot deel van de mensen beginnen de bijwerkingen wanneer ze de medicatie willen blijven gebruiken of als ze deze willen afbouwen.

Ons doel met De Weg Terug is om te proberen mensen te helpen zich beter te voelen en beter te functioneren in het leven.

Deze bladzijden geven u informatie te lezen over JNK advanced formule en het mogelijke gebruik ervan tegen depressie.

De grafiek hieronder laat een onderzoek van 6 weken zien met gebruik van de Saffraan of een placebo.

De studie hieronder vergelijkt Saffraan met het antidepressivum Prozac. De verlichting van de depressie met zowel Prozac als Saffraan is vergelijkbaar bij een behandeltijd van 2, 4 en 6 weken.

De grafiek hieronder laat resultaten zien van een onderzoek waarin Saffraan vergeleken wordt met een ouder soort antidepressivum Imipramine. Precies dezelfde trend voor zowel de medicatie als het voedingssupplement in de grafiek laten de veranderingen zien voor 2, 4 en 6 weken.

Als u Optimum Solace gaat gebruiken als voedingssupplement om te helpen tegen het depressieve gevoel, houd dan de trends voor 2, 4 en 6 weken zoals de studies hierboven laten zien, in het achterhoofd. Noch Optimum Solace, noch een antidepressivum is een instant succes en het duurt de hoeveelheid tijd zoals getoond in de grafieken om het verschil te gaan voelen.

Waarom zou deze Saffraan helpen tegen het depressieve gevoel?

De oorzaak van depressie kan bij iedere person totaal anders zijn. Er is geen enkele medicatie of voedingssupplement dat de situatie in iemands leven die de depressie zou hebben kunnen veroorzaakt, kan omkeren. We kunnen alleen proberen ons te richten op wat de depressie verwoest in het lichaam.

Wanneer een depressie begint of langere tijd aanhoudt, zijn er een paar dingen die beginnen te veranderen in het lichaam en dit is het punt waarop een antidepressivum of specifiek voedingssupplement kan helpen.

Elke medicatie en elk voedingssupplement dat tracht iemand met depressie verlichting te brengen zou aan de volgende vereisten moeten voldoen: bescherming door middel van antioxidanten, hulp tegen ontstekingen, balans wat betreft serotonine, eigenschappen om de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-As te beïnvloeden alsmede neuronen beschermende effecten.

Antioxidant Werking – Zware depressie wordt geassocieerd met verhoogde niveaus van oxidatie-stress, alsmede een verminderde capaciteit van antioxidant verdediging. Deze verhoogde oxidatie-stress bij depressie verhoogt ontstekingen, vermindert immuunreacties, verstoort de balans van neurotransmitters en speelt een rol in degeneratie van neuronen.

Ontstekingsremmende Werking – In 2006 schreef Jim Harper voor het eerst over de relatie tussen verhoogde niveaus Interleukin-6 (IL-6) en depressie. De afgelopen paar jaar heeft een onderzoek aangetoond dat een verhoging van IL-6 voorafgaat aan een depressie. Tot dat onderzoek werd gepubliceerd was het altijd slechts theorie welk van de twee eerst kwam. Net zoals, wat was eerst: de kip of het ei? Nu dat we weten dat de ontstekingsindicator IL-6 hoog moet zijn voordat een depressie begint, geeft dit ons een mogelijk weg nar een effectievere oplossing.

Modulatie van de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-As Werking– De meerderheid van depressieve mensen zal hyperactiviteit Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-As en verhoogde cortisol-niveaus vertonen. Het is niet ongebruikelijk dat, in aanwezigheid van een depressie, de hypofyse en bijnieren vergoot zijn en hyperactief zijn. Als deel van deze ontregeling binnen de Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier-As zal je gewoonlijk een afname aan beschikbare neurotransmitters aantreffen, alsmede oxidatie-stress en ontstekingen die tot verergering van de depressie en degeneratie van neuronen leiden,

In een onderzoek met vrouwen, verlaagde alleen al het ruiken van Saffraan gedurende 30 minuten voor significant verlaagde cortisol-niveaus en verminderde rusteloosheid.

Bescherming van Neuronen Werking – In tegenstelling to lichte tot matige depressie, wordt zware depressie geassocieerd met een gecompromitteerde neurogenesis en neuronale plasticiteit en verlaagde niveaus van uit de hersenen afgeleide neuro-tropische factoren (BDNF). De meeste antidepressiva verhogen BDNF als de behandeling succesvol is.

Referenties met betrekking tot onderzoeken naar depressie

Agha-Hosseini M, Kashani L, Aleyaseen A, et al. 2008. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo controlled trial. Bjog 115: 515–519.

Ahmad AS, Ansari MA, Ahmad M, et al. 2005. Neuroprotection by crocetin in a hemi-Parkinsonian rat model. Pharmacol Biochem Behav 81: 805–813.

Akhondzadeh Basti A, Moshiri E, Noorbala AA, Jamshidi AH, Abbasi SH, Akhondzadeh S. 2007. Comparison of petal of Crocus sativus L. and fluoxetine in the treatment of depressed outpatients: a pilot double-blind randomized trial. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 31: 439–442.

Akhondzadeh Basti A, Ghoreishi SA, Noorbala AA, Akhondzadeh SH, Rezazadeh SH. 2008. Petal and stigma of Crocus sativus L. in the treatment of depression: a pilot double-blind randomized trial. J Med Plants Res 7: 29–36.

Akhondzadeh S, Fallah-Pour H, Afkham K, Jamshidi AH, Khalighi- Cigaroudi F. 2004. Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: a pilot double-blind randomized trial [ISRCTN45683816]. BMC Complement Altern Med 4: 12.

Akhondzadeh S, Tahmacebi-Pour N, Noorbala AA, et al. 2005. Crocus sativus L. in the treatment of mild to moderate depression: a doubleblind, randomized and placebo-controlled trial. Phytother Res 19: 148–151.

Akhondzadeh S, Sabet MS, Harirchian MH, et al. 2010a. Saffron in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a 16- week, randomized and placebo-controlled trial. J Clin Pharm Ther 35: 581–588.

Akhondzadeh S, Shafiee Sabet M, Harirchian MH, et al. 2010b. A 22-week, multicenter, randomized, double-blind controlled trial of Crocus sativus in the treatment of mild-to-moderate Alzheimer’s disease. Psychopharmacology (Berl) 207: 637–643.

Alavizadeh SH, Hosseinzadeh H. 2014. Bioactivity assessment and toxicity of crocin: a comprehensive review. Food Chem Toxicol 64: 65–80.

Anderson G, Berk M, Dean O, Moylan S, Maes M. 2014. Role of immuneinflammatory and oxidative and nitrosative stress pathways in the etiology of depression: therapeutic implications. CNS Drugs 28: 1–10.

Asdaq SM, Inamdar MN. 2010. Potential of Crocus sativus (saffron) and its constituent, crocin, as hypolipidemic and antioxidant in rats. Appl Biochem Biotechnol 162: 358–372.

Ayatollahi H, Javan AO, Khajedaluee M, Shahroodian M, Hosseinzadeh H. 2014. Effect of Crocus sativus L. (saffron) on coagulation and anticoagulation systems in healthy volunteers. Phytother Res 28: 593–543.

Bani S, Pandey A, Agnihotri VK, Pathania V, Singh B. Selective Th2 upregulation by Crocus sativus: a neutraceutical spice. Evid Based Complement Alternat Med 2011. Article ID 639862. DOI: 10.1155/2011/639862

Carr GV, Lucki I. 2011. The role of serotonin receptor subtypes in treating depression: a review of animal studies. Psychopharmacology (Berl) 213: 265–287.

Cowen PJ. 1990. A role for 5-HT in the action of antidepressant drugs. Pharmacol Ther 46: 43–51.

Dowlati Y, Herrmann N, Swardfager W, et al. 2010. A meta-analysis of cytokines in major depression. Biol Psychiatry 67: 446–457.

Duman RS. 2009. Neuronal damage and protection in the pathophysiology and treatment of psychiatric illness: stress and depression. Dialogues Clin Neurosci 11: 239–255.

Duman RS, Monteggia LM. 2006. A neurotrophic model for stress-related mood disorders. Biol Psychiatry 59: 1116–1127.

El-Beshbishy HA, Hassan MH, Aly HA, Doghish AS, Alghaithy AA 2012. Crocin “saffron” protects against beryllium chloride toxicity in rats through diminution of oxidative stress and enhancing gene expression of antioxidant enzymes. Ecotoxicol Environ Saf 83: 47–54.

Falsini B, Piccardi M, Minnella A, et al. 2010. Influence of saffron supplementation on retinal flicker sensitivity in early age-related macular degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci 51: 6118–6124.

Farahmand SK, Samini F, Samini M, Samarghandian S. 2013. Safranal ameliorates antioxidant enzymes and suppresses lipid peroxidation and nitric oxide formation in aged male rat liver. Biogerontology 14: 63–71.

Fukui H, Toyoshima K, Komaki R. 2011. Psychological and neuroendocrinological effects of odor of saffron (Crocus sativus). Phytomedicine 18: 726–730.

Georgiadou G, Tarantilis PA, Pitsikas N. 2012. Effects of the active constituents of Crocus Sativus L., crocins, in an animal model of obsessive–compulsive disorder. Neurosci Lett 528: 27–30.

Ghadrdoost B, Vafaei AA, Rashidy-Pour A, et al. 2011. Protective effects of saffron extract and its active constituent crocin against oxidative stress and spatial learning and memory deficits induced by chronic stress in rats. Eur J Pharmacol 667: 222–229.

Ghasemi T, Abnous K, Vahdati F, Mehri S, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Antidepressant effect of Crocus sativus aqueous extract and its effect on CREB, BDNF, and VGF transcript and protein levels in rat hippocampus. Drug Res (Stuttg) 2014. Epub ahead of print, 2 April 2014. DOI: 10.1055/s-0034-1371876

Gohari AR, Saeidnia S, Mahmoodabadi MK. 2013. An overview on saffron, phytochemicals, and medicinal properties. Pharmacogn Rev 7: 61–66.

Halataei BA, Khosravi M, Arbabian S, et al. 2011. Saffron (Crocus sativus) aqueous extract and its constituent crocin reduces stress-induced anorexia in mice. Phytother Res 25: 1833–1838.

Hannestad J, DellaGioia N, Bloch M. 2011. The effect of antidepressant medication treatment on serum levels of inflammatory cytokines: a meta-analysis. Neuropsychopharmacol 36: 2452–2459.

Hariri AT, Moallem SA, Mahmoudi M, Memar B, Hosseinzadeh H. 2010. Sub-acute effects of diazinon on biochemical indices and specific biomarkers in rats: protective effects of crocin and safranal. Food Chem Toxicol 48: 2803–2808.

Hausenblas HA, Saha D, Dubyak PJ, Anton SD. 2013. Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials. J Integr Med 11: 377–383.

Hemshekhar M, Sebastin Santhosh M, Sunitha K, et al. 2012. A dietary colorant

crocin mitigates arthritis and associated secondary complications by modulating cartilage deteriorating enzymes, inflammatory mediators and antioxidant status. Biochimie 94: 2723–2733.

Hiles SA, Baker AL, de Malmanche T, Attia J. 2012. A meta-analysis of differences in IL-6 and IL-10 between people with and without depression: exploring the causes of heterogeneity. Brain Behav Immun 26:1180–1188.

verder te lezen

Hood SD, Bell CJ, Nutt DJ. 2005. Acute tryptophan depletion. Part I: rationale and methodology. Aust N Z J Psychiatry 39: 558–564.

Hooshmandi Z, Rohani AH, Eidi A, Fatahi Z, Golmanesh L, Sahraei H. 2011. Reduction of metabolic and behavioral signs of acute stress in male Wistar rats by saffron water extract and its constituent safranal. Pharm Biol 49: 947–954.

Hosseinzadeh H, Nassiri-Asl M. 2013. Avicenna’s (Ibn Sina) the Canon of Medicine and saffron (Crocus sativus): a review. Phytother Res 27: 475–483.

Hosseinzadeh H, Motamedshariaty VS, Hadizadeh F. 2007. Antidepressant effect of kaempferol, a constituent of saffron (Crocus sativus) petal, in mice and rats. Pharmacologyonline 2: 367–370.

Howren MB, Lamkin DM, Suls J. 2009. Associations of depression with C-reactive protein, IL-1, and IL-6: ameta-analysis. Psychosom Med 71: 171–186.

Jadad AR, Moore RA, Carroll D, et al. 1996. Assessing the quality of reports of randomized clinical trials: is blinding necessary? Control Clin Trials 17: 1–12.

Jiang C, Salton SR. 2013. The role of neurotrophins in major depressive disorder. Transl Neurosci 4: 46–58.

Kashani L, Raisi F, Saroukhani S, et al. 2013. Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized doubleblind placebo-controlled study. Hum Psychopharmacol 28: 54–60.

Kawabata K, Tung NH, Shoyama Y, Sugie, S, Mori T, Tanaka T. 2012. Dietary crocin inhibits colitis and colitis-associated colorectal carcinogenesis in male ICR mice. Evid Based Complement Alternat Med 2012: 820415.

Kempton MJ, Salvador Z, Munafo MR, et al. 2011. Structural neuroimaging studies in major depressive disorder. Meta-analysis and comparison with bipolar disorder. Arch Gen Psychiatry 68: 675–690.

Lee BH, Kim YK. 2010. The roles of BDNF in the pathophysiology of major depression and in antidepressant treatment. Psychiatry Investig 7: 231–235.

Leonard B, Maes M. 2012. Mechanistic explanations how cell-mediated immune activation, inflammation and oxidative and nitrosative stress pathways and their sequels and concomitants play a role in the pathophysiology of unipolar depression. Neurosci Biobehav Rev 36:764–785.

Liu Y, Ho RC, Mak A. 2012. Interleukin (IL)-6, tumour necrosis factor alpha (TNF-alpha) and soluble interleukin-2 receptors (sIL-2R) are elevated in patients with major depressive disorder: a meta-analysis and meta-regression. J Affect Disord 139: 230–239.

Lopresti AL, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. 2014. A review of peripheral biomarkers in major depression: the potential of inflammatory and oxidative stress biomarkers. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 48: 102–111.

Maes M, Galecki P, Chang YS, Berk M. 2011. A review on the oxidative and nitrosative stress (O&NS) pathways in major depression and their possible contribution to the (neuro)degenerative processes in that illness. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 35: 676–692.

Maes M, Mihaylova I, Kubera M, Ringel K. 2012a. Activation of cellmediated immunity in depression: association with inflammation, melancholia, clinical staging and the fatigue and somatic symptom cluster of depression. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 36: 169–175.

Maes M, Zdenek F, Medina M, Scapagnini G, Nowak G, Berk M. 2012b. New drug targets in depression: inflammatory, cell-mediated immune, oxidative and nitrosative stress, mitochondrial, antioxidant, and neuroprogressive pathways. And new drug candidates—Nrf2 activators and GSK-3 inhibitors. Inflammopharmacology 20: 127–150.

Maletic V, Robinson M, Oakes T, Iyengar S, Ball SG, Russell J. 2007. Neurobiology of depression: an integrated view of key findings. Int J Clin Pract 61: 2030–2040.

Matthes S, Mosienko V, Bashammakh S, Alenina N, Bader M. 2010. Tryptophan hydroxylase as novel target for the treatment of depressive disorders. Pharmacology 85: 95–109.

Melnyk JP, Wang S, Marcone MF. 2010. Chemical and biological properties of the world’s most expensive spice: Saffron. Food Res Int 43: 1981–1989.

Modabbernia A, Sohrabi H, Nasehi AA, et al. 2012. Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial. Psychopharmacology (Berl) 223: 381–388.

Modaghegh MH, Shahabian M, Esmaeili HA, Rajbai O, Hosseinzadeh H. 2008. Safety evaluation of saffron (Crocus sativus) tablets in healthy volunteers. Phytomedicine 15: 1032–1037.

Moghaddasi MS. 2010. Saffron chemicals and medicine usage. J Med Plants Res 40: 427–430.

Mohamadpour AH, Ayati Z, Parizadeh MR, Rajbai O, Hosseinzadeh H. 2013. Safety evaluation of crocin (a constituent of saffron) tablets in healthy volunteers. Iran J Basic Med Sci 16: 39–46.

Moshiri E, Basti AA, Noorbala AA, Jamshidi AH, Hesameddin Abbasi S, Akhondzadeh S. 2006. Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: a double-blind, randomized and placebocontrolled trial. Phytomedicine 13: 607–611.

Nam KN, Park YM, Jung HJ, et al. 2010. Anti-inflammatory effects of crocin and crocetin in rat brain microglial cells. Eur J Pharmacol 648:110–116.

Newmaster SG, Grguric M, Shanmughanandhan D, Ramalingam S, Ragupathy S. 2013. DNA barcoding detects contamination and substitution in North American herbal products. BMC Medicine 11: 222.

Noorbala AA, Akhondzadeh S, Tahmacebi-Pour N, Jamshidi AH. 2005. Hydro-alcoholic extract of Crocus sativus L. versus fluoxetine in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized pilot trial. J Ethnopharmacol 97: 281–284.

Pace TW, Hu F, Miller AH. 2007. Cytokine-effects on glucocorticoid receptor function: relevance to glucocorticoid resistance and the pathophysiology and treatment of major depression. Brain Behav Immun 21:9–19.

Palta P, Samuel LJ, Miller ER, 3rd, Szanton, SL. 2014. Depression and oxidative stress: results from a meta-analysis of observational studies. Psychosom Med 76: 12–19.

Pariante CM, Lightman SL. 2008. The HPA axis in major depression: classical theories and new developments. Trends Neurosci 31: 464–468.

Piccardi M, Marangoni D, Minnella AM, et al. 2012. A longitudinal followup study of saffron supplementation in early age-related macular degeneration: sustained benefits to central retinal function. Evid Based Complement Alternat Med 2012: 429124.

Poma A, Fontecchio G, Carlucci G, Chichiricco G. 2012. Anti-inflammatory properties of drugs from saffron crocus. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem 11: 37–51.

Raison CL, Miller AH. 2011. Is depression an inflammatory disorder? Curr Psychiatry Rep 13: 467–475.

Raison CL, Capuron L, Miller AH. 2006. Cytokines sing the blues: inflammation and the pathogenesis of depression. Trends Immunol 27: 24–31.

Razavi BM, Hosseinzadeh H, Movassaghi AR, Imenshahidi M, Abnous K. 2013. Protective effect of crocin on diazinon induced cardiotoxicity in rats in subchronic exposure. Chem Biol Interact 203: 547–555.

Sadeghnia HR, Kamkar M, Assadpour E, Boroushaki MT, Ghorbani A. 2013. Protective effect of safranal, a constituent of Crocus sativus, on quinolinic acid-induced oxidative damage in rat hippocampus. Iran J Basic Med Sci 16: 73–82.

Samarghandian S, Borji A, Delkhosh MB, Samini F. 2013. Safranal treatment improves hyperglycemia, hyperlipidemia and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. J Pharm Pharm Sci 16: 352–362.

Sampathu SR, Shivashankar S, Lewis YS, Wood AB. 1984. Saffron (Crocus sativus Linn.) — cultivation, processing, chemistry and standardization. Cr Rev Food Sci 20: 123–157.

Sarris J, Panossian A, Schweitzer I, Stough C, Scholey A. 2011. Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: a review of psychopharmacology and clinical evidence. Eur Neuropsychopharmacol 21:841–860.

Schmidt M, Betti G, Hensel A. 2007. Saffron in phytotherapy: pharmacology and clinical uses. Wien Med Wochenschr 157: 315–319.

Scholey A, Kennedy D, Wesnes K. 2005. The psychopharmacology of herbal extracts: issues and challenges. Psychopharmacology (Berl) 179:705–707; author reply 708–11.

Schulz KF, Altman DG, Moher D. 2010. CONSORT 2010 statement: updated guidelines for reporting parallel group randomized trials. Ann Intern Med 152: 726–732.

Sen S, Duman R, Sanacora G. 2008. Serum brain-derived neurotrophic factor, depression, and antidepressant medications: meta-analyses and implications. Biol Psychiatry 64: 527–532.

Shahmansouri N, Farokhnia M, Abbasi SH, et al. 2014. A randomized, double-blind, clinical trial comparing the efficacy and safety of Crocus sativus L. with fluoxetine for improving mild to moderate depression in post percutaneous coronary intervention patients. J Affect Disord 155: 216–222.

Shen XC, Qian ZY. 2006. Effects of crocetin on antioxidant enzymatic activities in cardiac hypertrophy induced by norepinephrine in rats. Pharmazie 61: 348–352.

Tashakori-Sabzevar F, Hosseinzadeh H, Motamedshariaty VS, Movassaghi AR, Mohajeri SA. 2013. Crocetin attenuates spatial learning dysfunction and hippocampal injury in a model of vascular dementia. Curr Neurovasc Res 10: 325–334.

Toker L, Amar S, Bersudsky Y, Benjamin J, Klein E, Agam G. 2010. The biology of tryptophan depletion and mood disorders. Isr J Psychiatry Relat Sci 47: 46–55.

Vahdati Hassani F, Naseri V, Razavi BM, Mehri S, Abnous K, Hosseinzadeh H. 2014. Antidepressant effects of crocin and its effects on transcript and protein levels of CREB, BDNF, and VGF in rat hippocampus. Daru 22: 16.

Valkanova V, Ebmeier KP, Allan CL. 2013. CRP, IL-6 and depression: a systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. J Affect Disord 150: 736–744.

Wang Y, Han T, Zhu Y, et al. 2010. Antidepressant properties of bioactive fractions from the extract of Crocus sativus L. J Nat Med 64: 24–30.

Wang Y, Yan J, Xi L, Qian Z, Wang Z, Yang L. 2012. Protective effect of crocetin on hemorrhagic shock-induced acute renal failure in rats. Shock 38: 63–67.

Xu GL, Li G, Ma HP, Zhong H, Liu F, Ao GZ. 2009. Preventive effect of crocin in inflamed animals and in LPS-challenged RAW 264.7 cells. J Agric Food Chem 57: 8325–8330.

Zunszain PA, Anacker C, Cattaneo A, Carvalho LA, Pariante CM. 2011. Glucocorticoids, cytokines and brain abnormalities in depression. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 35: 722–729.


Disclaimer

De beweringen, informatie en producten die worden genoemd op deze site of in dit boek – Hoe veilig van de psychoactieve medicijnen af te komen – zijn niet geëvalueerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration en zijn niet goedgekeurd om een ziekte vast te stellen, te behandelen, te genezen of te voorkomen. De informatie die wordt verschaft op deze site of in dit boek – Hoe veilig van de psychoactieve medicijnen af te komen – is uitsluitend bedoeld voor informatiedoeleinden en is niet bedoeld als vervanging van het advies van uw arts. U moet de informatie op deze site niet gebruiken voor het diagnosticeren of behandelen van enig medisch probleem of het voorschrijven van enig medicijn of enige behandeling. Neem contact op met een arts voordat u begint met een programma met een dieet, beweging of voedingssupplementen, voordat u medicatie neemt of als u vermoedt dat u wellicht een gezondheidsprobleem hebt.